De Werkplaats is een plek in de wijk Kanaleneiland in Utrecht waar techniek voorop staat.
Studio Appelmoes heeft, in samenwerking met voorheen DOENJA dienstverlening nu DOCK (www.dock.nl), deze technische werkplaats opgezet voor jongeren in de wijk Kanaleneiland in Utrecht, en mogelijk ook daarbuiten.
Per 1/1/2017 is De Werkplaats geheel in handen van DOCK.
Nog wel interessant om onderstaande doelen, doelgroep en werkmethode te lezen om te weten waar Studio Appelmoes aan mee heeft gewerkt.
De Werkplaats heeft een duidelijke sociaal maatschappelijke insteek. Jongeren worden uitgedaagd samen met andere wijkbewoners een technische broedplaats te creëren. De wijkbewoners zijn sleutelfiguren uit de buurt, partners, rolmodellen en mensen uit het onderwijs.
Doelgroep
De doelgroep van De Werkplaats zijn jongeren van 10 tot 15 jaar uit de wijken Kanaleneiland Noord en Zuid. De ervaring leert dat deze groep vaak tussen wal en schip valt, tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
De tieners, die zich vaak vervelen en in een kwetsbare puberteitsfase zitten, willen we met De Werkplaats stimuleren na te denken over en te werken aan hun toekomst.
Het is een veilige omgeving waarin ze kunnen werken met techniek, op een manier die aansluit bij hun opleiding en talenten.
In dit project wordt gewerkt met de Wijvandestraat-methode (welzijnsvernieuwer.nl/wijvandestraat/) en dat betekent onder andere dat we op zoek gaan naar wijkbewoners die met hun professionaliteit en talenten een actieve rol willen spelen in De Werkplaats.
Dat kan een fietsenmaker zijn maar ook een jonge kunstenaar. Of iemand die er gewoon plezier in heeft jongeren te begeleiden. Ook onderzoeken we wat er mogelijk is binnen het kader van de Participatiewet en het Meedoen naar vermogen. Zo is het straks misschien mogelijk dat wijkbewoners binnen De Werkplaats samen een bedrijfje opzetten en zo economische bedrijvigheid creëren in de wijk.
Programmalijnen
Er zijn twee programmalijnen waarmee we starten:
Bike Repair Cafe
Met de Fix Fiets van Harten voor Sport (www.hartenvoorsport.nl) willen we aansluiten op de vraag van wijkbewoners om te bewegen en fietsen te repareren.
Maar niet alleen repareren de jongeren de fietsen, maar willen we ook werken aan het recyclen van alle onderdelen van een fiets. Je kunt denken aan een ophangsysteem voor fietsen. Of aan kapstokken van fietssturen.
Tassen van binnenbanden. Alles rondom, met en van de fiets(techniek) en hergebruik van materialen.Het Open Bouw Atelier
Een ander mogelijkheid binnen De Werkplaats is een open bouwatelier. Hier kunnen tieners werken met hout en andere gerecyclede materialen (zie foto circulaire stad). Het atelier wordt een plek waar met creativiteit en vindingrijkheid wijkbewoners worden gewerkt aan verschillende projecten. Voorbeelden van projecten die van september tot december worden uitgevoerd zijn;
* Earthbench bouwen met leem en plastic i.s.m. Buro Senses (www.buro-senses.nl) Boukje Kassenaar
* Space Invaders met Anton Klein (www.antonklein.nl), beelden kunstenaar en creatief brein
Zo leren tieners ‘anders’ te denken maar ook om hun plannen serieus te nemen en waar te maken. Ook stimuleren we hen oplossingen te verzinnen voor vragen uit de wijk en uit het bedrijfsleven. Enkele voorbeelden waaraan ze kunnen werken, zijn meubeltjes maken voor een verzorgingstehuis. Of binnenbanden recyclen tot portemonnees of tassen. Kunstwerken maken voor de bieb. Het kan allemaal.
Goed te vermelden is dat wij 30 september 2015 bezoek hebben gehad van burgemeester Jan Van Zanen, die erg nieuwsgierig was naar onze plek en een prettig gesprek had met de tieners die samen met ons De Werkplaats vorm geven.
De Werkplaats is steeds in ontwikkeling, maar vanaf 01/01/2017 overgedragen aan DOENJA dienstverlening, nu DOCK, die de coördinatie heeft overgenomen.
Studio Appelmoes heeft het project geiniteerd en overgedragen aan DOCK .